Vaccineren moet!

Het is voorjaar. Overal lammetjes en geitjes. Foto’s van grootouders en ouders, zittend op strobalen met kleinkinderen en kinderen, lammetjes aaiend. Lachend, vrolijk, trots. Ik betrap me er op dat ik niet denk: ‘goh, wat schattig’, maar: ‘ is hier wel geënt, is dit wel verantwoord, is dit wel veilig?’ Een Pavlovreactie.

In een dergelijke situatie reageer ik anders dan vroeger, voordat ik Q-koorts opliep. Soms leidt het zelfs tot een overreactie. Het doet denken aan een stroomstootje dat je krijgt van schrikdraad of een scherpe prik van een wespenbeet.

Gemorrel aan de wettelijke plicht

Tussen begin 2005 en december 2009 faalde de minister van Landbouw opzichtig in het nemen van adequate maatregelen. Met de rampzalige uitkomst voor velen. Sindsdien is het verplicht enten van schapen en geiten een maatregel die lijkt te werken. Een soort van dam, nodig om je enigszins veilig te voelen.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat er boeren zijn die ieder jaar weer willen morrelen aan hun wettelijke plicht om hun dieren te enten. Zo lijken ze een loopje te willen nemen met hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom is er elk jaar rond 1 augustus weer een hoop ophef, omdat een aantal boeren niet of te laat gevaccineerd heeft. Dat gedoe maakt me onrustig.

Vaccinatieplicht moet

En dan is er nog niet eens een algemene vaccinatieplicht voor álle schapen- en geitenhouders. Dat is niet goed. Daarbij komt ook nog dat de boer of boerin die zijn of haar geiten om gewetensbezwaren niet wenst in te enten, een beroep kan doen op de wet. Dat roept eerder boosheid en onbegrip op dan verwondering. Ook al besef ik dat deze afweging voor sommige mensen heel principieel en ingewikkeld is.

De vaccinatieplicht heeft de afgelopen jaren bewezen effectief te zijn. Althans, tot nu toe. Strikte naleving en handhaving van die plicht is nodig, net als uitbreiding van die plicht tot iedereen, die geiten of schapen houdt, ook de hobbyboeren.

Hobby’s kosten geld, deze ook. Enten moet. Als die plicht afgeschaft wordt en er geen adequaat alternatief is, is het tijd om de straat op te gaan.

Bert Brunninkhuis

Reacties gesloten.