Uitnodiging Maatschappelijk Café

Uitnodiging Maatschappelijk Cafe

Wij nodigen u van harte uit op 31 maart 2015 voor het Maatschappelijk Café over de bevindingen na 1 jaar Q-support. Q-support is een organisatie die landelijk actief is op het gebied van advies en begeleiding van Q-koortspatiënten. Samen met Schuttelaar & Partners organiseren wij het Maatschappelijk Café.


Leven met Q-koorts

In 2007 vond in Nederland een Q-koortsuitbraak plaats met grote gevolgen voor mensen, dieren en de maatschappij. Naar schatting zijn er in de periode tussen 2007 en 2013 50.000 tot 100.000 mensen besmet geraakt met Q-koorts*. Hoewel het thema nadrukkelijk op de agenda is gezet en maatregelen genomen zijn om de gevolgen van deze uitbraak te beperken, heeft Q-koorts nog steeds een grote impact op het leven van velen. Momenteel kampen een groot aantal Nederlanders met chronische Q-koorts of het Q-koorts Vermoeidheidssyndroom (QVS). De gezondheidsproblemen gaan vaak gepaard met financiële, sociale en psychische problemen. Door de onbekendheid met Q-koorts heerst er nog onbegrip in zowel de directe omgeving van patiënten, als bij artsen en instanties.

*Inschatting op basis van onderzoek van Sanquin, red
Maatschappelijk Café: Wat heeft de Q-koortspatiënt nodig?

Q-support organiseert een Maatschappelijk Café om de betrokken partijen met elkaar te verbinden, door de huidige situatie te bekijken vanuit de ogen van patiënten en betrokken instanties. Vier sprekers uit het veld presenteren hun visie op de problemen rond Q-koorts, gevolgd door een Lagerhuisdebat. Tijdens het Lagerhuisdebat gaan we met elkaar in gesprek om inzicht te krijgen in hoe we Q-koortspatiënten het beste kunnen helpen in de toekomst, en een antwoord kunnen krijgen op de vraag: ‘Wat heeft de Q-koortpatiënt nodig?’ We sluiten af met een borrel, waarbij er alle gelegenheid is om te netwerken.

De vier sprekers die hun visie geven op dit vraagstuk zijn:

Mariet Paes Voorzitter van de Raad van Toezicht Q-support, over de historie en huidige situatie van Q-koortspatiënten
Michel van den Berg Voorzitter Patiëntenorganisatie Q-uestion, bespreekt de situatie vanuit het perspectief van de patiënt
Alfons Olde Loohuis Arts en Q-koortsdeskundige, Radboudumc, beschrijft de situatie vanuit het perspectief van de medische professional
Joris van Loenhout Postdoc Onderzoeker, Radboudumc, over de ontwikkelingen in het onderzoeksveld van Q-koorts
Na de presentaties worden er kritische vragen gesteld door het maatschappelijk panel, bestaande uit Arjo Kraak (Journalist Omroep Brabant) en Marnix Bakermans (Burgermeester Landerd).

Onder leiding van Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie, peilen we vervolgens in het Lagerhuisdebat de visies in de zaal, aan de hand van een aantal prikkelende stellingen.

Na het debat wordt er ook een ‘debater van de dag’ uitgekozen door de jury, bestaande uit Bert Brunninkhuis (Ervaringsdeskundige), Ivana Bagaric (Adviseur Schuttelaar & Partners) en Hans van Alebeek (Chef redactie Brabants Dagblad, Oss-Uden-Veghel).

Programma

16:30 uur – Ontvangst
17:00 uur – Presentaties
18:00 uur – Maaltijd en Meet & Greet
19:00 uur – Lagerhuisdebat
20.00 uur – Borrel

Datum: 31 Maart 2015
Locatie: Provinciehuis Noord Brabant (Brabantlaan 1 5216 TV ‘s-Hertogenbosch)

Wij hopen op uw aanwezigheid. U kunt zich hier kosteloos inschrijven.

Met vriendelijke groet,

Annemieke de Groot
Directeur Q-support

Voor vragen kunt u terecht bij Ivana Bagaric ibagaric@schuttelaar.nl, of telefonisch via 070-318 44 44
In samenwerking met:
@qsupportnu
www.q-support.nu
www.maatschappelijkcafe.nl

Reacties gesloten.