Thema-avond Chronische Q-koorts, wat nu?

Een kort verslag

Op maandagavond 19 november jl. vond in het Cultureel Centrum ‘t Spectrum te Schijndel een bijeenkomst plaats met het thema ‘Chronische Q-koorts, wat nu?’

Ongeveer 100 mensen waren hierbij aanwezig.

De gastsprekers waren dr. C. Bleeker-Rovers,  internist-infectioloog,  UMC St. Radboud in Nijmegen en dr. P.C. Wever,   arts-microbioloog,  Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch.

Na een woord van welkom door Michel van den Berg,  voorzitter Q-uestion, werd door Peter Wever gestart met het onderwerp “Wat is chronische Q-koorts”,  het ontstaan hiervan en het verloop van de ziekte. Hierbij werd uitleg gegeven over de verschillende vormen van Q-koorts: asymptomatische Q-koorts,  waarbij Q-koorts is doorgemaakt zonder dat dit heeft geleid tot klachten,  acute Q-koorts,  het Q-koortsvermoeidheidssyndroom en chronische Q-koorts.

Vervolgens werd door Chantal Bleeker ingegaan op de diagnostiek van chronische Q-koorts,  de behandelmethoden en hun bijwerkingen.

Tot slot werd door Peter Wever nog kort ingegaan op de onderzoeken die momenteel in het kader van Q-koorts uitgevoerd worden.

Na de presentaties was er gelegenheid tot het stellen van vragen,  waarvan dankbaar gebruik werd gemaakt. Rond 21.30 uur werd de bijeenkomst afgesloten en was er nog de mogelijkheid voor een drankje, waarna iedereen, voorzien van een roos door de patiëntenvereniging Q-uestion,  weer huiswaarts keerde.

In de Nieuwsbrief van december 2012 komt een uitgebreid verslag van deze Thema-avond.

 

 

 

Reacties gesloten.