Over antibiotica

Mijn huisarts heeft mij antibiotica voorgeschreven. Maar de antibiotica heeft niet geholpen. Hoe kan dat?

Antibiotica zijn niet heilig. Antibiotica werken alleen maar op een bacterie die open staat om door antibiotica aangevallen te worden. Als de bacterie in een beschutte vorm zit werkt het niet altijd. Het is een illusie dat we alles kunnen behandelen met antibiotica. We moeten het met ons lichaam doen in samenwerking met antibiotica.

Ik zie dat mensen doxycycline slikken tegen de Q-koorts, maar wel in veel lagere doseringen dan in de informatiebronnen van de medicatie staan voorgeschreven. Is het zinvol om dan wel antibiotica voor te schrijven als de dosis zo laag is?

Het is beter om de dosis te geven die er voor wordt geadviseerd. De perfecte dosis is echter nog niet bekend. We hanteren nu de dosis die een aantal jaren terug in Frankrijk is vastgesteld. Deze dosis doxycycline lijkt hier vooralsnog te helpen.
We denken wel dat, voor chronische Q-koortspatiƫnten, de juiste dosering van groot belang is.

Heb je bij een juiste dosering, minder kans op een lange nasleep van klachten?

Nee.

Ik slik andere medicijnen voor een chronische aandoening. Het is mij bekend dat lang niet alle medicijnen samen met mijn medicatie kunnen. Hoe zit dat met medicatie voor Q-koorts? Kan de antibiotica voor Q-koorts samen met andere medicatie?

Voor de Q-koorts bestaan 5 soorten antibiotica die ingezet kunnen worden. U mag er van uitgaan dat er altijd wel een bij zal zijn die samen kan met uw medicijnen. Dit kunt u met uw huisarts en apotheek kortsluiten.