Hoofdpunten uit de brief:
- De minister bevestigt de voortzetting van de activiteiten door Q-support.
- Voor de opsporing van mensen met chronische Q-koorts heeft de minister het RIVM gevraagd “de betrokken beroepsgroepen te activeren en te faciliteren bij het opzetten van een screening bij risicogroepen in risicogebieden, binnen de reguliere zorg.” De minister vermeldt niet uit onderzoek blijkt dat er voor deze patiënten geen verbetering in hun gezondheidssituatie optreedt.
- “Voor patienten met QVS zijn er helaas weinig behandelmogelijkheden”, aldus de minister. Eveneens laat hij achterwege te vermelden, dat ook mensen met QVS niet meer beter zullen worden.
- “Het kabinet komt met een tegemoetkoming als gebaar ter erkenning voor Q-koortspatiënten, die grote gevolgen hebben ondervonden van de Q-koortsuitbraak (…) en nu nog kampen met chronische Q-koorts of het Q-koorts vermoeidheidssyndroom (QVS) en voor nabestaanden van mensen die aan Q-koorts zijn overleden.”
- Eind 2018 is de aangepaste behandelrichtlijn voor QVS-patiënten te verwachten.
Gaat u er van uit, dat om in aanmerking te komen voor een vergoeding bewijs nodig zal zijn: dat u chronische Q-koorts hebt, over een QVS-verklaring beschikt, dat u nabestaande bent.
Blijf de ontwikkelingen goed volgen!