Proefpersonen gezocht voor nieuw onderzoek QVS

 

Voor nieuw onderzoek naar het Q-koortsvermoeidheidssyndroom zoekt het RadboudUMC naar geschikte proefpersonen

Achtergrond

Ruim 20% van de patiënten met acute Q-koorts ontwikkelt het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS), een ziektebeeld dat gepaard gaat met langdurige en ernstige vermoeidheidsklachten. Tot op heden is de oorzaak van QVS onduidelijk. Wel weten we dat deze aandoening gepaard gaat met een hoge ziektelast en veel beperkingen in het dagelijks leven.

Waarom nieuw onderzoek?

Veel vragen rondom dit ziektebeeld blijven onbeantwoord. (1) Wat maakt bijvoorbeeld dat QVS patiënten zo lang klachten blijven houden? (2) En waarom ervaren veel QVS patiënten meer en hevigere verkoudheidsklachten? Nieuw wetenschappelijk onderzoek vanuit het Radboud Q-koorts Expertisecentrum probeert deze vragen te beantwoorden:

  1. Het microbioom van QVS

Een afwijkende samenstelling van de darmflora, oftewel het microbioom, kan invloed hebben op zowel het afweersysteem als de hersenen (en vice versa). Theorieën over het ontstaan van QVS zijn gebaseerd op een mogelijke verandering van de hersenen, dan wel het afweersysteem. Wij willen daarom onderzoeken of en in hoeverre QVS patiënten een andere samenstelling van het microbioom hebben dan patiënten met het CVS en gezonde mensen die aan dit onderzoek meedoen. Dit zou niet alleen de oorzaak van QVS kunnen verduidelijken maar het geeft bovendien een directe mogelijkheid om te starten met gemakkelijke en effectieve behandelingen (prebiotica*, probiotica** en fecestransplantatie***).

*                Het stimuleren goede bacteriën in de darmen
**             Het toevoegen van goede bacteriën aan de darmen
***          Het vervangen van een ongunstig microbioom door een gunstig microbioom

Omdat dit onderzoek is aangesloten bij een reeds lopend onderzoek, zijn wij op zoek naar vrouwelijke QVS patiënten die:Schermafbeelding 2017-04-14 om 14.10.35

  • Tussen de 18 en 59 jaar oud zijn;
  • Beperkende vermoeidheidsklachten blijven ervaren;
  • Niet zwanger zijn of in de afgelopen 6 maanden zwanger zijn geweest;
  • In de afgelopen maand, naast paracetamol en anticonceptiva, geen medicijnen hebben gebruikt;
  • In de afgelopen maand niet zijn gevaccineerd, en;
  • Naast de QVS niet met andere ziekten kampen.

Deelname aan dit onderzoek zal voor u betekenen dat u:

  • Eenmalig vragenlijsten omtrent vermoeidheid, beperkingen en leefstijl invult (± 30 min);
  • Eenmalig ontlasting inlevert, en;
  • Eenmalig 1 buisje bloed doneert op onze polikliniek.

 

 

  1. Terugkerende luchtweginfecties bij QVS

Schermafbeelding 2017-04-14 om 14.10.04Op de polikliniek van het Radboud Q-koorts Expertisecentrum valt al enige tijd op dat patiënten met QVS vertellen dat zij vaker en heviger verkouden worden. Wij denken dat de Q-koorts bacterie de afweercellen zodanig heeft veranderd dat deze sneller en meer ontstekingsstoffen aanmaken na contact met andere infectieziekten zoals het verkoudheidsvirus. De klachten die mensen ervaren wanneer zij griep hebben of verkouden zijn, worden vooral veroorzaakt door de ontstekingsstoffen die de afweercellen produceren. Deze stoffen zorgen er voor dat het afweersysteem de ziekteverwekker beter kan opruimen. Dit doen zij onder andere door de lichaamstemperatuur te verhogen (koorts), de bloedvaten open zetten (zwelling en pijn), en de prioriteiten van het lichaam te richten op het beter worden (ziektegedrag, vermoeidheid, uitrusten, etc.). Wanneer afweercellen dusdanig zijn veranderd dat zij sneller en meer van deze ontstekingsstoffen produceren, is het goed voorstelbaar dat klachten van een normaal verkoudheidsvirus niet alleen eerder, maar ook heviger optreden. Wij willen daarom onderzoeken of de Q-koorts bacterie deze veranderingen kan bewerkstelligen, of we deze veranderingen terugzien in QVS patiënten en of we hier iets aan kunnen doen.

Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar QVS patiënten die:

  • Boven de 18 jaar oud zijn;
  • Beperkende vermoeidheidsklachten blijven ervaren;
  • Sinds de doorgemaakte acute Q-koorts sneller en heviger bovenste luchtweginfecties (zoals het verkoudheidsvirus) doormaken, en;
  • In de afgelopen 3 maanden geen afweeronderdrukkende medicijnen hebben gebruikt.

Deelname aan dit onderzoek zal voor u betekenen dat u:

  • Eenmalig vragenlijsten omtrent vermoeidheid, beperkingen en leefstijl invult (± 30 min);
  • Eenmalig ontlasting inlevert, en;
  • Eenmalig 1 buisje bloed doneert op onze polikliniek.

Aanvullende informatie/aanmelden

Heeft u interesse in deelname aan een van deze onderzoeken, of wilt u graag wat meer informatie in ontvangst nemen, stuur dan een email naar: Ruud.Raijmakers@radboudumc.nl. Of bel: 024-3619146.