Nationale ombudsman

Honderden chronisch zieken door Q-koorts

De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op. Bij de meesten bleven de verschijnselen beperkt, maar waarschijnlijk enkele honderden zijn chronisch ziek geworden. De Nationale OMbudsman heeft een onderzoek ingesteld.

Houd de website van de nationale ombudsman in de gaten: www.nationaleombudsman.nl

Een greep uit het nieuws: 

 • 30 juni 2016: Ombudsman gaat opnieuw onderzoek instellen
  Wat heeft de regering werkelijk gedaan met de aanbevelingen van de Ombudsman in 2012? 
 • 19 juni 2012: Rapport Ombudsman. “Het spijt mij”. Over Q-koorts en de menselijke maat.
  ‘De overheid heeft het vertrouwen van de burger geschonden’ 
 • 5 April 2012:Ombudsman hoort oud ministers Klink en Verburg
  Uitzending nieuwsuur 5 april 2012 na ongeveer 19 minuten.
 • 17 februari 2012. Nieuwe stap in onderzoek naar Q-koorts.
  De Nationale Ombudsman gaat een openbare hoorzitting organiseren om meer informatie te krijgen voor zijn onderzoek naar Q-koorts. Hij onderzoekt hoe patiënten die als gevolg van Q-koorts chronisch ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid.
  Veel Q-koortspatiënten voelen zich niet gezien en niet gehoord door de overheid. Volgens de Ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht. Hij is daarom in januari een onderzoek gestart.Openbare hoorzitting
  De volgende stap in het onderzoek is dat de Nationale ombudsman een hoorzitting organiseert. Tijdens de hoorzitting worden sleutelfiguren bij de overheid gehoord en komen patiënten aan het woord. Het doel van de hoorzitting is om de (achtergrond van) keuzes die door de overheid zijn gemaakt, scherper te krijgen. Daarnaast wordt een aantal patiënten uitgenodigd om te vertellen waar zij tegenaan zijn gelopen. De hoorzitting zal openbaar zijn en vindt ruim voor de zomer plaats. De datum wordt in overleg met de betrokkenen vastgesteld.