Gezonde vrouwen gezocht deelname aan wetenschappelijk onderzoek naar het Q-koortsvermoeidheidssyndroom


Voor een nieuw wetenschappelijk onderzoek naar het Q-koortsvermoeidheidssyndroom is het RadboudUMC op zoek naar gezonde vrouwen

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar gezonde vrouwen tussen de 18 en 60 jaar oud. Voor het onderzoek moet u bereid zijn eenmalig het UMCG in Groningen en eenmalig het Radboudumc in Nijmegen te bezoeken.

Wat is het doel van het onderzoek?

Er zijn aanwijzingen dat het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) wordt veroorzaakt door een overactief afweersysteem in de hersenen. Het doel van dit onderzoek is om te kijken of de aanwezigheid van een overactief afweersysteem kan worden vastgesteld door middel van het maken van een positron emissie tomografie (PET) scan. De gegevens van personen met QVS zullen worden vergeleken met die van 10 patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en 10 gezonde mensen zonder vermoeidheid.

Wat is een PET-scan?

Een PET scan is een methode om foto’s te maken van de activiteit van weefsels. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid van een radioactieve stof ingespoten. Deze stof bindt zich aan bepaalde ontstekingscellen in de hersenen. Aan de hand van de foto die wordt verkregen, kunnen de onderzoekers nagaan of er bij mensen met CVS een hogere ontstekingsactiviteit is dan bij mensen zonder vermoeidheid.

Wat vragen we van u?

Indien u kunt deelnemen aan het onderzoek vragen wij u eenmalig via internet enkele vragenlijsten in te vullen. Vervolgens vragen wij u eenmalig het Radboudumc te bezoeken voor een screening. Indien u deelneemt aan het onderzoek vragen wij u het UMCG in Groningen te bezoeken voor de scan, dit bezoek duurt in totaal ongeveer 3 uur.

Financiële vergoeding

De vergoeding voor deelname is €50. Daarnaast worden uw reis- en/of parkeerkosten vergoed.

Welke medisch-ethische toetsingscommissie heeft dit onderzoek goedgekeurd?

De Toetsingscommissie Commissie Mensgebonden Onderzoek Regio Groningen heeft dit onderzoek goedgekeurd.

Aanvullende informatie/aanmelden

Indien u interesse heeft in deelname aan dit onderzoek kunt een email sturen naar Ruud.Raijmakers@radboudumc.nl.