Maandag 7 juli in Dorpshuis De Garf
Informatieavond over Q-koorts in Zeeland (N-Br)
De Q-koortsepidemie is voorbij, maar niet voor iedereen. Nog dagelijks worstelen veel mensen met de gevolgen in de vorm van chronische Q-koorts of het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS). Daarom organiseert stichting Q-support op 7 juli een informatieavond voor patiënten en hun familie, voor professionals en overige belangstellenden in de regio Noordoost-Brabant. Aanvang 19.00 uur in Dorpshuis De Garf in Zeeland, gemeente Landerd (zaal open: 18.45 uur).
Q-koorts, een onderschat probleem
Tussen 2007 en 2013 zijn 50.000-100.000 mensen besmet geraakt met Q-koorts (inschatting op basis van testen bij Sanquin). Een deel van hen ondervindt daarvan nog dagelijks de gevolgen. Landelijk zijn ruim 220 patiënten met chronische Q-koorts geregistreerd. Bij hen is Q-koorts nog steeds sluimerend aanwezig en kan de bacterie bij lage weerstand alsnog toeslaan. Zij slikken permanent antibiotica. Daarnaast kampen minstens 800 mensen met QVS. Velen moeten hun studie, baan of bedrijf opgeven, omdat ze al jaren last hebben van extreme vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, hoofdpijn en spier- en gewrichtspijnen. Die aanhoudende gezondheidsproblemen gaan vaak gepaard met financiële, relationele en psychische problemen. Niet in de laatste plaats omdat betreffende patiënten vaak stuiten op een muur van onbegrip in hun omgeving en bij instanties, door onbekendheid met Q-koorts.
Programma
De informatiebijeenkomst wordt geopend door Annemieke de Groot, directeur van Q-support. Zij gaat in op de problematiek rond Q-koorts en de dienstverlening van Q-support. Q-koortsdeskundige Alfons Olde Loohuis informeert over chronische Q-koorts en QVS. Internist Chantal Bleeker van Radboud UMC belicht de Q-koortspoli en de Qure-studie, het onderzoek naar de beste behandeling van QVS. Michel van den Berg, voorzitter van Q-uestion, Stichting voor mensen met Q-koorts, vertelt wat de patiëntenorganisatie mensen met Q-koorts biedt. Tijdens de avond wordt ook een drietal filmpjes getoond waarin Q-koortspatiënten hun verhaal doen. Q-koortspatiënten kunnen vragen stellen en zich aanmelden bij Q-support voor advies en begeleiding.
Aanmelden kan via het aanmeldformulier op de website van Q-support of 073 6100 010.
Voor meer informatie: www.q-support.nu
Over Q-support
Q-support adviseert en begeleidt patiënten met chronische Q-koorts en QVS (Q-koortsvermoeidheidssyndroom) op het gebied van welzijn en behandeling, werk, inkomen en verzekeringen. Daarnaast stimuleert Q-support onderzoek naar de gevolgen van Q-koorts en de behandeling ervan. Q-support is een onafhankelijke, landelijk opererende stichting die werkt in opdracht van de Rijksoverheid.
Voor meer informatie: www.q-support.nu