Hersenontsteking bij twee long-covid patiënten

Lees het bericht van Amsterdam UMC (en UMC Utrecht): Hersenontstekingen bij twee patiënten met long covid.

Eerder liet Radboudumc zien dat QVS’ers meer tekenen van ontsteking in het bloed vertonen, en sprak ook van hersenontsteking als mogelijke oorzaak van typische QVS-klachten. Japans onderzoek in 2014 gaf daar aanwijzingen voor.
Dit zijn chronische laaggradige ontstekingen, en dus geen acute ontstekingen.

Toen ik hier in 2014 kennis van nam omdat dit zo aannemelijk klonk gezien mijn klachten vroeg ik me af hoe ik er vanaf zou kunnen komen.
Ik leerde hoe je zelf ontstekingen kan remmen. Met keuzes in voeding. Wat wel en wat niet, want er zijn ook zaken die ontstekingen verergeren. (Meer weten? Ik noem 2 tips hieronder).
En hoe meer ik het toepas, hoe beter ik me voel. Dat wel. Maar het is niet altijd leuk. Leven zonder taart, een glaasje, een peukje, late feestjes… this can be very boring. Maar de rekening is vaak te hoog, voel me dan waardeloos, en het ontstekingenverhaal doet me inzien waarom dat is.

Hoe voeding kan helpen om klachten te verminderen

Leestip 1:
Het anti-inflammatoire dieet van ONAROM

Leestip 2:
De gezondheidsrevolutie van Maria Borelius, 5 stappen om ontstekingen minder kans te geven:
1. voeding met polyfenolen, (vegan)Omega-3, probiotica
2. vermijd suiker en koolhydraten
3. beweeg
4. zet jezelf af en toe op volledige pauze
5. sta open voor moois

Maar het leven is nu eenmaal geen sprookje en naast voeding werken ook slapeloosheid en stress stimulerend voor ontstekingen. Laten dat nou net andere zaken zijn waar je met QVS mee te maken hebt.

Ik hoop dat al deze onderzoeken gaan bijdragen aan het inzicht wat er voor nodig is om ontstekingen terug te dringen, en dat een 360 graden benadering daarbij noodzakelijk is! (oftewel, bekijk de patiënt op alle invalshoeken).

Deverra Jansen

Reacties gesloten.