Hanna Bervoets in Zomergasten!

In maart belde Hanna Bervoets. Zij was bezig haar zevende roman – over een chronisch zieke Q-koortspatiënt – af te ronden en wilde graag eens komen praten, nieuwsgierig naar de ervaringen van mensen met Q- koorts.

In het lange gesprek dat we hadden stelde zij veel vragen, vertelde over de ervaringen van de hoofdpersoon in haar boek, analyseerde doorlopend de vele verschillende lastige situaties waarin mensen met een chronische aandoening verzeild raken en gaf er blijk van dat ze voor haar boek heel veel veldwerk had gedaan. Haar eigen chronische ziekte en haar inlevingsvermogen waren daarvoor een goede voedingsbodem.

Aan het eind van het gesprek, na ruim twee uur, vroeg ik haar of ze een inleiding wilde geven voor Q-koortspatiënten. Al in mei kwam ze naar Schijndel. Haar lezing en discussie daarna waren voor velen in de zaal een Aha-Erlebnis door de heldere wijze waarop ze de problemen voor chronische patiënten schetste. Sommigen waren onder de indruk, meer nog waren aangedaan door haar boeiende wijze van vertellen en haar grote inlevingsvermogen.

Haar boek ‘ Welkom in het Rijk der zieken’ kwam vlak daarna uit. De vele recensies die volgden waren zonder uitzondering erg lovend. Voor eerdere boeken had ze al de BNG Bank Literatuurprijs en de Frans Kellendonkprijs ontvangen.

Misschien is haar laatste boek wel de directe aanleiding voor de VPRO om haar uit te nodigen voor de avondvullende uitzending van Zomergasten.

Hoewel ik weinig tv kijk, blijf ik voor deze serie met 6 prominente gasten graag thuis. Hanna is zondagavond 4 augustus te zien op NPO 2 bij de VPRO en zal ruim drie uur te gast zijn bij Janine Abbring. Ongetwijfeld zal het ook gaan over haar laatste boek en chronisch ziek zijn.

Bert Brunninkhuis

Reacties gesloten.