Geitenstallen en longontsteking

Het aantal geiten in Nederland is de laatste vijf jaar verdubbeld naar bijna 600.000. Dat is niet zo vreemd. De vraag naar melk en kaas van geiten is enorm gestegen en dus valt er geld te verdienen. Boeren bouwen daarom nieuwe stallen en breiden uit. Omwonenden komen daartegen in het geweer. Want niet alleen de 96 doden en duizenden zieken door Q-koorts staan in het geheugen.

Vaker longontsteking

Uit drie onderzoeken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is ook duidelijk geworden dat mensen in de omgeving van geitenstallen vaker longontsteking krijgen. Hoe dat precies komt, weet men nog niet. Maar bij omwonenden zorgt het voor ongerustheid en protest.

Wat de Rijksoverheid vele jaren heeft nagelaten hebben acht provincies inmiddels wel gedaan. Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Noord- en Zuid-Holland, Limburg en nu ook Flevoland hebben een voorlopige bouwstop op geitenstallen afgekondigd, totdat precies duidelijk is waardoor mensen ziek worden.

Bouwvergunning wordt niet geweigerd

Gemeenten nemen die voorzorg nauwelijks in acht. Zij weten zich nog geen raad met de vergunningaanvragen. Sommige aanvragen dateren van vóór de provinciale stop en, zo zeggen de gemeenten, “als aan alle wettelijke voorwaarden is voldaan, kunnen wij de vergunning niet weigeren”.

Maar is dat ook zo? Is die strakke juridische redenering de enige meetlat waarlangs de gemeente haar afweging moet maken? Is de wetenschap dat elke vergunning zal leiden tot meer zieken in de omgeving van die stallen niet net zo of juist nog meer van belang?

Gezondheid op de eerste plaats

De omwonenden hebben een punt. Als er in jouw buurt iets gebouwd gaat worden waardoor er een gerede kans is dat je daar ziek van wordt, is dat een heel goede reden om daar verzet tegen aan te tekenen. Sterker nog, het zou verbazen als je dat lijdelijk over je heen zou laten komen. Want wie stelt zijn of haar eigen gezondheid niet op de allereerste plaats?

Met de bouwstop van de provincies in het achterhoofd, zouden de gemeenten zich daar vaker dan één keer moeten krabben, voordat ze een vergunning afgeven. Want ook de gemeente dient voorzorgsmaatregelen te nemen en te voorkomen dat haar burgers ziek worden.
Dat is ‘ Out of the Q-uestion’.

Bert Brunninkhuis

Reacties gesloten.