Geen excuses

Dinsdag 24 april heeft de openbare hoorzitting van de Nationale ombudsman plaatsgevonden in het kader van zijn onderzoek naar de aanpak van de overheid van de Q-koortsepidemie. Het is de eerste hoorzitting ooit door de ombudsman gehouden.

Gehoord zijn de oud-ministers Klink en Verburg. Ook Brunninkhuis en Van den Berg, beiden Q-koortspatiënt, Van de Sande (hoofd infectieziektebestrijding GGD Hart voor Brabant), Van Lokven (voormalig voorzitter vakgroep geitenhouderij ZLTO) en Richardus (universitair hoofddocent Erasmus Medisch Centrum) zijn gehoord. Het verhoor heeft onder ede plaatsgevonden.

Het excuses waar de patiënten op gehoopt hadden is niet gemaakt. Beide ministers zijn ervan overtuigd juist en voldoende snel gehandeld te hebben. Zij ontkennen dat vanuit de overheid eerder en duidelijker informatie had moeten worden verstrekt. De onderzoekscommissie Van Dijk stelde dat wel vast. Ook in de ochtend van de hoorzitting gaat het vooral over de slechte communicatie van de overheid. Verschillende mensen benoemen het belang van een open en transparante communicatie waarbij ook eventuele twijfels en onzekerheden worden aangegeven, als die er zijn.

De heer Richardus geeft tijdens zijn verhoor nog eens aan dat de Coxiella burnetii een bijzonder besmettelijke bacterie is die zich gemakkelijk verspreid.

Klink geeft aan dat er misschien eerder tot een vervoersverbod van geiten en schapen in de besmette gebieden had moeten worden besloten. Verburg concludeert dat de meldingsplicht voor besmettingen op geitenhouderijen eerder ingevoerd had kunnen worden. Of hiermee de patiënten gebaat waren geweest vraagt ze zich hardop af.

Beide gehoorde patiënten belichten vanuit hun eigen ervaring wat het betekend heeft, en nu nog betekent, om Q-koorts te hebben. Daarbij zegt Michel Van den Berg dat excuses van de overheid op zijn plaats is. Ook wijst hij op de noodzaak van compensatie van schrijnende situaties waarin mensen verkeren door Q-koorts. Hij vraagt aandacht voor de patiënten die zijn overleden aan de Q-koorts. Tot slot stelt hij dat in de gebieden met Q-koortsbesmettingen een grootschalig bevolkingsonderzoek gehouden zou moeten worden.

De bevindingen van de Nationale ombudsman worden verzameld en gebundeld in een rapportage met conclusies en aanbevelingen. Dit rapport wordt aangeboden aan minister Schippers (Volksgezondheid) en de Tweede Kamer.

De zitting is terug te zien omroep Brabant

Verhalen en tijdlijn openbare hoorzitting Q-koorts 24 april 2012 (pdf, 2156Kb)

Diverse nieuwsberichten op radio en tv
omroep Brabant

Ria van Son bij Omroep Max

Michel van den Berg in Hartvannederland

Michel en Ria in RTL4 Nieuws

Jos van de Sande bij de Vara

 

Vandaag was een grote dag voor de Q-koortspatiënt. Een hoorzitting door de Nationale Ombudsman waar getuigen onder ede en in het openbaar werden gehoord is uniek.
De aandacht voor de patiënt die door de Ombudsman centraal werd gesteld heeft op mij gewerkt als brandzalf op een brandwond.
De zalf werd eraf geschraapt, althans dat werd geprobeerd, door de oud bewindslieden Klink en Verburg die veel respect hadden voor het vele werk van de commissie van Dijk maar weinig respect toonden voor de inhoud van die rapportage.
Als je niet beter zou weten zou je denken dat alles wat de overheid heeft nagelaten juist gedaan is om de volksgezondheid te beschermen.
Michel van den Berg

 

 

Een lange dag in het provinciehuis.
Een dag met patiënten, geitenhouder, deskundigen.
Elk met zijn eigen betoog, verhaal, gevoel en emotie
Respect!
Daarna twee ministers die de rijen sluiten,
hun eigen straatje schoonvegen en terloops
ook nog de zwarte piet aan iemand anders uitdelen.
Geen excuus!
Ik had beter moeten weten…..maar toch …..
Jacqueline van den Bos

“Ik ben blij dat ik tijdens de hoorzitting mijn emoties heb opgeschreven, want nu, na de hoorzitting en na de laatste verhoren van ministers Klink en Verburg, voel ik me verdrietig, boos en moe. Van hen hoeven we niets te verwachten, zelfs geen excuses. Gelukkig was de dag meer dan dit. Er was een goede sfeer onder de aanwezige patiënten. De mensen van Q-uestion en van de Nationale Ombudsman waren vriendelijk, behulpzaam en warm. Het boekje dat werd uitgereikt is mooi, duidelijk en geeft de situatie goed weer. Vandaag voelde ik herkenning, tranen, ongeloof, frustratie, kippenvel, sarcasme, wantrouwen, verbijstering en woede. Maar ook vertrouwen! Ik neem mijn petje af voor Alex Brenninkmeijer, hij heeft het, samen met Q-uestion, Michel van den Berg, Bert Brunninkhuis, Jos van de Sande, Dhr. Richardus en Jan van Lokven, GEWELDIG gedaan! Een gevoel van samen strijden! In aanmerking genomen dat in 90% van de gevallen het in het rapport beschreven advies van de Nationale Ombudsman wordt opgevolgd, blijf ik vertrouwen hebben. Ik kijk er naar uit!”
Marloes van der Velde

 

 

Reacties gesloten.