PERSBERICHT 21 mei 2014
Eerste resultaten Q-Herpen II onderzoek bekend:
Ruim 1/3 deelnemende Herpenaren maakte Q-koorts door
Begin dit jaar hield de GGD Hart voor Brabant in Herpen het onderzoek Q-Herpen II. Daarvoor werd iedereen uit gemeentedeel Herpen van 18 jaar en ouder met postcode 5373 uitgenodigd voor deelname. Van de 2.163 genodigden namen 1.517 Herpenaren volledig deel aan het onderzoek (vragenlijst én bloedonderzoeken). Deze week verstuurt de GGD aan alle deelnemers hun persoonlijke uitslag en advies. De huisarts ontvangt deze ook.
Eerste resultaten
De eerste resultaten van het onderzoek zijn bekend. Wie werd ooit besmet door de Q-koortsbacterie? Het bloed toonde aan dat:
- 507 (33.4%) deelnemers wel ooit Q-koorts doormaakten. Zij hebben nu geen chronische infectie. Verder onderzoek is niet nodig.
- 6 (0.4%) deelnemers mogelijk een chronische infectie hebben. Bij hen is aanvullend onderzoek nodig om te kijken of het daadwerkelijk om chronische Q-koorts gaat.
- 602 deelnemers geen Q-koorts doormaakten (39.7%). Verder onderzoek is niet nodig.
- 402 deelnemers mogelijk Q-koorts doormaakten (26.5%). Zij hebben nu geen chronische infectie. Verder onderzoek is niet nodig.
Persoonlijke uitslagen
De GGD stuurt deze week alle deelnemers hun eigen persoonlijke uitslag en advies. De huisarts ontvangt deze ook. Hierin staat ook of contact met de huisarts, aanvullend onderzoek of een doorverwijzing naar een Q-koortspoli nodig is.
Alsnog meedoen?
Meedoen aan dit onderzoek kan niet meer.
Uiteindelijke studieresultaten
Naast deze eerste resultaten verwachten we dat de uiteindelijke studieresultaten inzicht geven in wie wel of geen nadelige gevolgen heeft van de Q-koortsbesmetting. Wie heeft chronische Q-koorts, zonder dat zelf te weten? En welke gezondheidsklachten (zoals vermoeidheid) bij deelnemers kunnen gerelateerd worden aan de Q-koorts. Op dit moment is de GGD druk bezig met de analyse van alle vragenlijsten en bloedgegevens. De uiteindelijke studieresultaten volgen naar verwachting in het voorjaar van 2015. Iedereen die dit op de vragenlijst aangaf, ontvangt dan een kort verslag van de onderzoeksresultaten.
De GGD Hart voor Brabant voert dit onderzoek uit samen met de patiëntenvereniging Q-uestion, de Academische werkplaats Nijmegen (AMPHI), Radboudumc, en de laboratoria van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en InnatOss Laboratories. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport financiert het onderzoek.
Vragen of meer informatie?
Voor vragen of meer informatie over dit onderzoek kijk op www.ggdhvb.nl. Daar vindt u ook een overzicht met veel gestelde vragen. Voor meer informatie over Q-koorts in het algemeen kijk op www.ggdhvb.nl/q-koorts.