De waarde van lotgenoten

Eigenlijk zouden ze er niet moeten zijn en heb je ze liever niet: Q-lotgenoten. Want je gunt niemand deze ingrijpende rotziekte, die elke dag je leven beheerst. Die je op de meest onverwachte momenten bij de strot grijpt, je dwingt te gaan zitten of liggen voor even of veel langer, soms dagen achter elkaar, of zelfs soms weken. Jaar in jaar uit. Onzichtbaar voor buitenstaanders en soms ook voor binnenstaanders.

We zijn met zo’n 1500, allemaal in hetzelfde schuitje en onnodig ziek geworden. We zitten in heel uiteenlopende situaties, verschillen in leeftijd of hebben heel eigen ziekteverschijnselen. En dan zijn er nog de honderden nabestaanden, die elke dag denken aan hun lief of dierbare, in onze ogen totaal onnodig overleden.

We ontmoeten elkaar regelmatig, ook in wat we Q-kringen noemen, bijeenkomsten voor lotgenoten. Sommigen van ons zweren er bij, anderen hoeven niet zo nodig. Net als op een speciale Facebookpagina waar we elkaar kunnen ontmoeten, beraden, steunen of helpen, kunnen velen van ons terecht bij een Q-kring. We kunnen er ons voordeel mee doen en het nodige voor elkaar betekenen. Steeds meer lotgenoten sluiten aan en doen er aan mee, als begripvolle zielsverwant, als vraagbaak, als raadgever, als arm om de schouder, als informant, als helper, als steun, als luisterend oor.

Daarom komen er meer bijeenkomsten, nu ook rondom Grave en in Noord-Limburg. We organiseren ze zelf, want ze voegen iets toe en zijn verrijkend. En ze geven nieuwe inzichten, nuttige informatie, het gevoel begrepen te worden. Zo kunnen we samen veel voor elkaar betekenen.

Q-kringen: uit nood geboren, maar heel waardevol. Ga er naar toe als je denkt dat je er iets aan kunt hebben. Of misschien wel iets kunt bieden!

Bert Brunninkhuis

Reacties gesloten.