Baanbrekende Q-koortstest IN OSS

Oss, 4 december 2014

Vanaf volgende week wordt een nieuwe Q-koortstest aangeboden in Oss. De nieuwe test (Q-detect) is ontwikkeld in Oss bij Innatoss Laboratories. Q-detect blijkt Q-koorts lang na infectie te kunnen vinden. Dit is van groot belang voor ondersteuning van late diagnoses en opsporen van doorgemaakte Q-koorts. Bloedafname voor de test vindt plaats bij Diagnostisch Centrum Bernhoven.

Hoog percentage infecties in Herpen

Het team van Innatoss Laboratories op het PivotPark in Oss heeft zich 2 jaar lang ingezet om betere diagnostiek voor Q-koorts mogelijk te maken. In maart dit jaar werd Q-detect gebruikt in een onderzoek in Herpen. Na validatie van Q-detect kan bevestigd worden dat 60% van de onderzochte inwoners van Herpen geïnfecteerd is geweest met Q-koorts. Een groep van 402 mensen was eerder aangemerkt als “mogelijk” geïnfecteerd. Nu Q-detect gevalideerd is, wordt dit vermoeden bevestigd.

Q-detect nu beschikbaar in Oss

De nieuwe test wordt direct beschikbaar voor artsen en particulieren die een vermoeden van Q-koorts willen onderzoeken. In DC Bernhoven kan vanaf maandag 8 december bloed afgenomen worden voor de test. Voor het maken van een afspraak is www.qkoortstest.nl in het leven geroepen. Op deze website zijn ook andere data en locaties voor bloedafname weergegeven en is veel aanvullende informatie te vinden. Innatoss Laboratories gaat de komende tijd de samenwerkingen met diagnostische centra uitbreiden, zodat Q-detect voor iedereen in Nederland dichtbij beschikbaar wordt.

Geheugencellen in het bloed bieden uitkomst

In de regio’s waar de Q-koorts epidemie zich af heeft gespeeld, is veel vraag naar een nieuwe testmethode. Huidige diagnostiek gebaseerd op antistoffen wordt langer na infectie minder gevoelig. Q-detect biedt een nieuwe mogelijkheid door een testuitslag te baseren op de activiteit van geheugencellen in het bloed. Als deze cellen sterk reageren op een Q-koorts bacterie, is er sprake van herkenning en wordt een eerdere infectie aangetoond. Deze respons blijkt bij veel mensen jaren na infectie nog goed meetbaar te zijn. Zo vond Q-detect in Herpen 80% meer Q-koorts infecties.

Van belang voor late diagnose

Anja Garritsen, algemeen directeur van Innatoss Laboratories, ziet een belangrijke toegevoegde waarde van Q-detect: “We worden door veel mensen benaderd over onze diagnostische testen. We merken dat mensen soms vastlopen. Ze zijn al lang overtuigd zijn dat ze een infectieziekte hebben, maar die kan niet aangetoond worden met antistoffen. Dat betekent óf dat ze de ziekte niet hebben óf dat de infectie te lang geleden is om via antistoffen te vinden. Dan is een test die gebaseerd is op een ander principe een uitstekende aanvulling.”

 
 

 

 

 

Reacties gesloten.