Boekpresentatie ′De impact van Q-koorts′

Zaterdagmiddag 24 november was het zover. Het boek ′De impact van Q-koorts′ werd gepresenteerd. Het boek geeft inzicht in de persoonlijke beleving van alle betrokkenen bij de Q-koortsepidemie.

Gisteren waren we bij elkaar patiënten én geitenhouders. Tijdens de dialoog werd er naar elkaars verhalen geluisterd. De impact is voor iedereen groot. Over één ding is iedereen het eens.
Dit mag zo nooit meer gebeuren!
Q-koortsboek

Nieuwsberichten over het boek:

Omroep Brabant 22 november
Gevolgen Q-koorts nog steeds merkbaar

Hart van Nederland SBS6 23 november
Q-koorts toen en nu

Omroep Brabant 24 november
Dialoog tussen Q-koortspatiënten en geitenboeren in Schijndel.

 

 

5 comments to Boekpresentatie ′De impact van Q-koorts′

 • Astrid van den Boom

  Als ik heel eerlijk mag zijn vond ik zowel de bijeenkomst als het boek een behoorlijk hoog “geitenhouders-ophemel-gehalte”hebben… De indruk die ik van tevoren al had is wat mij betreft helaas niet weggenomen,integendeel… ik heb het gevoel dat een aantal nog steeds proberen om hun eigen straatje schoon te vegen. Ik woon in een klein dorp met destijds maar liefst 3 besmette bedrijven (een is zelfs afgelopen jaar opnieuw tot besmet bedrijf uitgeroepen). Twee van de desbetreffende boeren staan ook met hun verhaal in het boek. Een ervan stelt dat hij altijd “open” is geweest en correct heeft gehandeld, terwijl juist diegene echt nog nooit het fatsoen heeft gehad om eens te informeren hoe het met mij,als patiënt uiteraard, gaat (terwijl ik al bijna 5 jaar ziekenhuis in en uit huppel vanwege die ellendige q-koorts). Wel heeft hij destijds letterlijk tegen mij gezegd (toen ik hem de vraag stelde) dat hij niet vrijwillig ging enten, want met die onzin deed hij niet mee! Tja,en dan zijn verhaal in het boek, totaal uit z’n verband gerukt, bah! Dat hij het zo vervelend vond als andere kinderen niet met zijn kinderen wilden afspreken, nou dat valt reuze mee hoor (zijn kinderen zitten bij die van mij in de klas…) en ja, ik vind het ook “vervelend” dat ik mijn kinderen (die toen 1, 3 en 6 jaar waren) een paar jaar amper heb zien opgroeien (omdat ik van pampus op de bank of op bed lag) en dat ik regelmatig de vraag kreeg: “mama, jij gaat toch niet dood” ?….
  De andere boer schrijft dat hij z’n bedrijf voortijdig beëindigd heeft nadat het geruimd werd, tja… er wordt niet gewoon eerlijk vermeld dat alle huizen en bedrijven daar in de buurt destijds zijn weggekocht i.v.m. een toekomstig te bouwen industriegebied…
  Het is niet goed en eerlijk om alle agrariërs over één kam te scheren,er zullen heus ook boeren zijn met wél het hart op de goede plaats, die er wél echt alles aan hebben gedaan om de ellende te voorkomen, maar het boek geeft (voor mijn gevoel) niet echt een reëel beeld,het is echt in het voordeel geschreven van de geitenhouders…
  Ik vond het wel fijn om weer even met een aantal patiënten te hebben gepraat, is toch altijd weer een stuk herkenning.
  Ik wens alle patiënten veel meer gezondheid toe en sterkte en kracht voor diegenen die hun dierbaren aan q-koorts hebben verloren! Veel liefs Astrid van den Boom.

 • Henk Wijdeven

  Ook ik heb een dubbel gevoel bij de boekpresentatie. het is wel erg op de geitenboeren gericht.
  Zo wordt er gevraagt om het boek Q-koorts te sluiten door de heer Frans Elshoff van VGG.
  ook wij als Q-koorts patienten zouden niets liever willen. Maar wij zijn niet gecompenseerd in de kosten en wij lopen elke dag nog tegen onze beperkingen aan.
  De geiten boeren hebben compensatie gehad en de kranten staan al weer vol van geiten boeren die uit willen breiden.
  Onder de Q-koorts patienten zijn ook ondernemers die hun berdijf kwijt zijn geraakt omdat ze niet meer de energie op kunnen brengen hun bedrijf te runnen.Ook zijn er mensen die hun baan verloren zijn en hun huis hebben moeten verkopen.
  Hoe kun je dan het boek sluiten???
  Ik heb ook een eigen bedrijf gehad en als mijn personeel ergens schade maakte was ik daar voor vezekerd en werd dat netjes afgehandeld. Dit verwacht ik ook van de geitenboeren welke toch aansprakelijk zullen worden gesteld door de stichting Q-koorts claim.
  Als alleen de ergste gevallen zouden worden gecompenseerd mensen die buiten hun doen inkomsten derving hebben en in inkomsten flink achteruit gegaan zijn.
  Mischien iets voor het ZLTO om een fonds op te richten om deze mensen te helpen zou een mooi gebaar zijn van de boeren.
  Dus wat mij betreft kan het boek nog lang niet gesloten worden.

  Henk Wijdeven

 • Angelique van der Westen

  Jammer dat de bovenste 2 reakties zo negatief zijn! Al begrijp ik hen wel…..
  Ik ben deze middag met mijn vader en een kennis geweest die beide q-koorts hebben.
  Mijn ouders wonen naast een geitenhouderij. Mijn vader heeft er nog dagelijks enorm veel klachten door. Maar wij hebben nooit met een kwaad gezicht naar onze buren gekeken!!!Het is in ons gezin niet eens ter sprake gekomen.
  Het is nooit iemand zijn bedoeling geweest dat er mensen zo ziek werden!
  Voor het eerst sinds jaren zag ik bij mijn vader wat berusting,nadat we naar deze middag geweest waren! Hoe vervelend het ook is;we moeten het met deze feiten en hoe het er nu voor staat weer verder…Je energie steken in boosheid,onmacht is sonde. Die energie heb je als q-koorts patient hard genoeg voor jezelf nodig!
  We kunnen beter eraan werken dat dit nooit meer zo mag gebeuren! Wij hebben de middag en het boek als positief ervaren! Het was een indrukwekkende middag. Het boek leest heel makkelijk en duidelijk!
  Verder wil ik alle getroffenen;zowel patienten als getroffen geitenhouders enorm veel kracht en sterkte toe wensen.
  Angelique van der Westen

 • spêlêkster

  beste angelique,natuurlijk zijn de reakties negatief, maar wel reëel/echter er zijn wel degelijk veel van die veefabrikanten die het een worst zal zijn/ nog erger is de overheid,die zoals in de beruchte gemeente landerd zijn stinkende best doet om de komst van een nieuwe geitenfabriek, midden tussen de de vele besmette burgers te promoten.

  q-koorts is wel minder, maar NIET over/ in deze omgeving zijn nieuwe gevallen, waaronder een kind van 13 dat wellicht levenslang heeft, met name dank aan ex ministers verburg en klink!

 • Geachte Heer/Mevrouw.Bij deze vraag ik of er nog bijeenkomsten zijn van de q koorts in 2013? en zijn er nog uitbraken in brabant/nederland/europa geweest? en zijn er nog vorderingen gemaakt ?ik ben in 2007 besmet geraakt met hoge koorts en longonstekkingen waar ik nog steeds veel last van heb oa zware ontstekkingen aan de benen en grote vermoeidheid enz enz enz.